Onderhouden

Een molen is een werktuig dat bloot staat aan weer en wind. Dat betekent dat de molen ook goed onderhouden moet worden om deze elementen buiten te houden. Dit onderhoud wordt zowel door de vrijwillige molenaars als door de molenmakers uitgevoerd.

Hieronder volgt een korte impressie van onderhoudswerkzaamheden van de afgelopen jaren.

2013:
Eind 2012 en begin 2013 is de biotoop rond de molen flink onder handen genomen. Zo zijn de bomen rond het gasstation gekapt en worden er graanveldjes achter de molenĀ  aangelegd op de voormalige wei van de familie Rambags. In het voorjaar zal het graan ingezaaid worden en zal er een beukenheg rondom het hele terrein worden aangeplant.

2012:
Eind 2011 begin 2012 is de vloer van de meelzolder door de molenaars vernieuwd. De oude vuren vloer is vervangen door een nieuwe vloer van grenen. Een mooi karwei voor de koude winterdagen.

Tevens zijn twee zolderbalken van de kapzolder aangegoten, omdat deze aan de westkant ingerot waren. Door glasfiberstaven in het niet ingerotte stuk aan te brengen en vervolgens de hele balkkop met epoxyhars aan te gieten, kunnen de historische balken bewaard blijven, en wordt de constructie weer veilig. Een mooie methode dus, die hedendaagse technieken gebruikt om de authenticiteit te waarborgen.