Nieuws

Bakdagen in november
De gezellige winterdagen zijn weer bijna daar. Gelukkig laten we ons niet weerhouden en gaan we ook in november weer gezellig bakken in ’t Bakhuuske

10 november, vanaf 13.30 uur – Molenbrood bakken
24 november – Speculaas bakken

 

Bakkers actief in ’t Bakhuuske.

Na een proefperiode van enkele maanden, starten zaterdagmiddag 11 augustus de bakkers met het bakken in de Meterikse Bakoven. Iedere 2e zaterdagmiddag in de maand zullen de bakkers bakken van 13.30 uur tot 16.00 uur in de Meterikse Bakoven. Zaterdagmiddag 11 augustus worden broden gebakken, die tegen gereduceerde prijs in ’t Bakhuuske verkrijgbaar zijn.

 

 

Nieuwe Grasmaaier.

Onderstaande een trotse vrijwilliger van de afdeling “Groen”bij de Molen Eendracht Maakt Macht met een nieuwe grasmaaier, zodat het gras weer netjes bijgewerkt kan worden.

Door de bijdrage van de Rabo Clubkas Campagne en de giften in mei bij de opening hebben wij voor de vrijwilligers deze investering kunnen doen. Nogmaals dank voor uw stemmen en de vele giften.

Molengidsen
Op 2 juni jl. zijn een drietal vrijwilligers geslaagd voor Molengids, te weten Henk Ambrosius, Nancy Baltussen-Jacobs en Roxanne Oxley.

Naast de 3 Molenaars kunnen de Molengidsen in de toekomst eveneens rondleidingen in  en om de Molen verzorgen.  (zie foto Molengidsen)

Kans op landelijke titel ‘de Gouden Pit’
Door het winnen van de Limburgse Kern met Pit-prijs, maken wij met ons project ‘Bakhuuske, van grond tot mond’ nu kans op de landelijke titel ‘de Gouden Pit’. Breng hier je stem uit op ons project!

Of bekijk de video hier.

Laat je stem horen voor molen Meterik!
De Rabobank Clubkas Campagne is weer van start. Dit jaar neemt de molen Eendracht Maakt Macht ook deel aan deze campagne. En we kunnen je hulp goed gebruiken, want jouw stem is geld waard!

De Rabobank draagt het verenigingsleven een warm hart toe en laat zijn leden een deel van de winst verdelen over clubs in de regio. Als lid van de Rabobank ontvang je per post een persoonlijke stemkaart met een unieke code. Met deze unieke code kun je vervolgens online stemmen op jouw favoriete club. Je mag zelfs (max.) twee stemmen op dezelfde vereniging uitbrengen. Hoe meer stemmen een vereniging krijgt, hoe hoger de bijdrage uit de Rabo Clubkas.

Draag jij de molen Eendracht Maakt Macht een warm hart toe? Breng hier je stem uit!

Feestelijk openingsweekend uitbreiding molen
Een aantal jaren zijn een groep vrijwilligers iedere week druk in de weer geweest met de bouw van ’t Bakhuuske, de naastgelegen halfopen kapschuur en het aanleggen van gewasveldjes en de omgeving rondom de molen. Nu is het zover, de uitbreiding van de molen is klaar! Tijdens de Nationale Molendagen op 12 en 13 mei worden ’t Bakhuuske en de naastgelegen kapschuur feestelijk geopend. We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Met de uitbreiding is de molen Eendracht Maakt Macht een ontmoetingsplek voor dorpelingen, toeristen en andere belangstellenden. Bezoekers kunnen het gehele proces van korrel tot brood kunnen aanschouwen. Het graan van de gewasveldjes wordt gemalen in de korenmolen dat wordt gebruikt voor het bakken van brood in ’t Bakhuuske. Een plek waar oude tijden herleven.

Na de officiële opening door de wethouder Paul Driessen op zaterdag 12 mei om 13.00 uur wordt de nieuwe houtoven in gebruik genomen. Concordia Meterik en zangvereniging Meriko Vocaal zullen met muziek en zang de feestelijke opening bijwonen. In de nieuwe Meterikse bakoven worden vlaai, pizza’s en broodjes gebakken. Ook zijn er verschillende andere oude ambachten zoals manden vlechten, bier brouwen en het houden van bijen dit weekend te aanschouwen. Op zondag vertelt de Heemkundevereniging (vanaf ca. 14.30 uur) over de geschiedenis van de molen, en zal het koor Zanglust een optreden geven. Voor de jeugd zijn er verschillende oud Hollandse spellen, is er een kleine speurtocht rondom de molen en kunnen zij de kleurplaat voor de kleurwedstrijd inleveren. Kortom, er is van alles te beleven voor jong en oud!

De molen is op zaterdag 12 mei van 11.00 tot 17.00 uur geopend en zondag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom! Gezien de beperkte parkeergelegenheid vragen wij u indien mogelijk te voet of per fiets te komen.

Winnaar Kern met Pit Limburg
Mede door jullie steun is ons project ‘Bakhuuske, van grond tot mond’ gekozen tot het beste project van Limburg. Het is een kroon op het gezamenlijk werk. Wij zijn de trotse trofee winnaar van Limburg, ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en kregen een extra prijs van € 1.500,-! Wij mogen nu meedoen aan de landelijke wedstrijd van ‘Kern met Pit’ voor het beste project van Nederland!

Wij danken jullie allemaal voor jullie steun en betrokkenheid bij ons project!

Bouw ’t Bakhuuske ‘Van grond tot mond’
Een ontmoetingsplek van de molen maken. Dat is ons doel. Een plek waar dorpsbewoners, toeristen en andere belangstellenden met elkaar samen komen. Wij willen de activiteiten rondom onze historische molen dan ook vergroten. Wij leggen een kleine boomgaard aan, bouwen een bakhuuske met traditionele houtoven en een halfopen kapschuur. In het bakhuuske bakken we voor en met inwoners van Meterik. Met onze bakkersactiviteiten zijn wij een “warme” plek voor iedereen in ons dorp!

Het project is in volle gang! Klik hier voor foto’s van de bouw van het project.