Nieuws

Activiteiten molen 2019
De molen is iedere zaterdag geopend van 13.30 tot 17.00. Iedere tweede zaterdag van de maand wordt er brood gebakken in ’t Bakhuuske. Deze data en alle andere activiteiten in en rondom de molen vindt u hieronder:

  • 11 & 12 mei: Nationale Molendagen  
    Tijdens de Nationale Molendagen is de molen open van 11:00 tot 17:00. Er worden rondleidingen gegeven en er wordt molenbrood gebakken in ’t Bakhuuske vanaf 13:30. Op zondag worden er speciaal voor moederdag ook vlaaien gebakken.
  • Op vrijdagavond 7 juni wordt er  van 18:00 tot 19:30 pizza gebakken in ’t Bakhuuske! En zaterdag 8 juni wordt er weer molenbrood gebakken van 13:30 tot 16:30


Landelijke Kern met Pit projecten 2017 prijsuitreiking

9 juni omstreeks 07.00 uur vertrok de eerste auto met aanhanger met hierop een kleine molen richting de Prodentfabriek te Amersfoort , om ons/uw project aan het grote publieke te tonen.

Omstreeks 07.30 uur vertrokken nog eens 14 vrijwilligers met auto richting Amersfoort, waar wij met z’n zestienen ongeveer gelijk tijdig omstreeks 09.00 uur arriveerden.

Meteen werd er begonnen met de stand opbouw en dit gebeurde onder grote belangstelling, van diverse media en cameraploegen kregen we vanaf het begin meer dan voldoende aandacht.

De vele koekjes die gebakken waren tussen de 800 – 900 werden uitgedeeld , waardoor wij duidelijk in beeld waren bij vele bezoekers en genodigden.

Toen we omstreeks 10.00 uur ook nog pannenkoek meel begonnen te maken waren de camaraploegen er als de kippen bij om dit eveneens vast te leggen.

De vrijwilligers deden er alles aan om uw/ons project te promoten en Meterik duidelijk op de kaart te zetten.

Na het interview van Hella Hueck met Tjeenk Willink was er een korte pauze en kon iedereen eventueel work-shops bezoeken , de bezoekers te bewegen om op hun project te kiezen en/of in de buitenlucht even bijkomen van de hitte en spanning.

Wij hadden met z’n allen een goed gevoel nadat wij de overige projecten hadden bekeken , maar het viel wel op dat enkele provincies zelfs met één of meerdere bussen waren gekomen om hun project te promoten.

De spanning werd die middag opgevoerd en vanaf ca. 15.30 uur tot 17.00 uur begon de prijsuitreiking, waar in eerste instantie de bezoekersprijs werd bekendgemaakt.

Deze werd gewonnen door provincie Groningen.

Hierna volgde de uitreiking van de Gouden, Zilveren en Bronzen pit.

Ondanks ons/uw geweldig project behaalden wij niet voldoende stemmen en/of was de jury een andere mening toegedeeld.

Prijswinnaars Gouden Pit provincie Groningen met project Groente- en fruitkar dorpsschooltuin, Zilveren Pit provincie Gelderland met project “Wind”, Bronzen Pit   provincie Friesland met project Pluktuin naast de branding.

Natuurlijk waren wij enigszins teleurgesteld dat wij geen extra Pit mochten ontvangen, maar  tevens ook trots dat wij ons/uw project zo landelijk hebben kunnen presenteren.

Nogmaals dank voor uw steun tijdens bouw/aanleg project van Grond tot Mond , de stemmen en positieve reactie tijdens opening.

Op foto Michiel Baltussen bij kleine Molen en Thijs van Rens in gesprek met Tjeenk Willink bij stand.


Bakkers actief in ’t Bakhuuske.

Na een proefperiode van enkele maanden, starten zaterdagmiddag 11 augustus de bakkers met het bakken in de Meterikse Bakoven. Iedere 2e zaterdagmiddag in de maand zullen de bakkers bakken van 13.30 uur tot 16.00 uur in de Meterikse Bakoven. Zaterdagmiddag 11 augustus worden broden gebakken, die tegen gereduceerde prijs in ’t Bakhuuske verkrijgbaar zijn.


Nieuwe Grasmaaier.

Onderstaande een trotse vrijwilliger van de afdeling “Groen”bij de Molen Eendracht Maakt Macht met een nieuwe grasmaaier, zodat het gras weer netjes bijgewerkt kan worden.

Door de bijdrage van de Rabo Clubkas Campagne en de giften in mei bij de opening hebben wij voor de vrijwilligers deze investering kunnen doen. Nogmaals dank voor uw stemmen en de vele giften.


Molengidsen
Op 2 juni jl. zijn een drietal vrijwilligers geslaagd voor Molengids, te weten Henk Ambrosius, Nancy Baltussen-Jacobs en Roxanne Oxley.

Naast de 3 Molenaars kunnen de Molengidsen in de toekomst eveneens rondleidingen in  en om de Molen verzorgen.  (zie foto Molengidsen)


Kans op landelijke titel ‘de Gouden Pit’
Door het winnen van de Limburgse Kern met Pit-prijs, maken wij met ons project ‘Bakhuuske, van grond tot mond’ nu kans op de landelijke titel ‘de Gouden Pit’. Breng hier je stem uit op ons project!

Of bekijk de video hier.


Laat je stem horen voor molen Meterik!
De Rabobank Clubkas Campagne is weer van start. Dit jaar neemt de molen Eendracht Maakt Macht ook deel aan deze campagne. En we kunnen je hulp goed gebruiken, want jouw stem is geld waard!

De Rabobank draagt het verenigingsleven een warm hart toe en laat zijn leden een deel van de winst verdelen over clubs in de regio. Als lid van de Rabobank ontvang je per post een persoonlijke stemkaart met een unieke code. Met deze unieke code kun je vervolgens online stemmen op jouw favoriete club. Je mag zelfs (max.) twee stemmen op dezelfde vereniging uitbrengen. Hoe meer stemmen een vereniging krijgt, hoe hoger de bijdrage uit de Rabo Clubkas.

Draag jij de molen Eendracht Maakt Macht een warm hart toe? Breng hier je stem uit!

Feestelijk openingsweekend uitbreiding molen
Een aantal jaren zijn een groep vrijwilligers iedere week druk in de weer geweest met de bouw van ’t Bakhuuske, de naastgelegen halfopen kapschuur en het aanleggen van gewasveldjes en de omgeving rondom de molen. Nu is het zover, de uitbreiding van de molen is klaar! Tijdens de Nationale Molendagen op 12 en 13 mei worden ’t Bakhuuske en de naastgelegen kapschuur feestelijk geopend. We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

Met de uitbreiding is de molen Eendracht Maakt Macht een ontmoetingsplek voor dorpelingen, toeristen en andere belangstellenden. Bezoekers kunnen het gehele proces van korrel tot brood kunnen aanschouwen. Het graan van de gewasveldjes wordt gemalen in de korenmolen dat wordt gebruikt voor het bakken van brood in ’t Bakhuuske. Een plek waar oude tijden herleven.

Na de officiële opening door de wethouder Paul Driessen op zaterdag 12 mei om 13.00 uur wordt de nieuwe houtoven in gebruik genomen. Concordia Meterik en zangvereniging Meriko Vocaal zullen met muziek en zang de feestelijke opening bijwonen. In de nieuwe Meterikse bakoven worden vlaai, pizza’s en broodjes gebakken. Ook zijn er verschillende andere oude ambachten zoals manden vlechten, bier brouwen en het houden van bijen dit weekend te aanschouwen. Op zondag vertelt de Heemkundevereniging (vanaf ca. 14.30 uur) over de geschiedenis van de molen, en zal het koor Zanglust een optreden geven. Voor de jeugd zijn er verschillende oud Hollandse spellen, is er een kleine speurtocht rondom de molen en kunnen zij de kleurplaat voor de kleurwedstrijd inleveren. Kortom, er is van alles te beleven voor jong en oud!

De molen is op zaterdag 12 mei van 11.00 tot 17.00 uur geopend en zondag 13 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom! Gezien de beperkte parkeergelegenheid vragen wij u indien mogelijk te voet of per fiets te komen.

Winnaar Kern met Pit Limburg
Mede door jullie steun is ons project ‘Bakhuuske, van grond tot mond’ gekozen tot het beste project van Limburg. Het is een kroon op het gezamenlijk werk. Wij zijn de trotse trofee winnaar van Limburg, ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en kregen een extra prijs van € 1.500,-! Wij mogen nu meedoen aan de landelijke wedstrijd van ‘Kern met Pit’ voor het beste project van Nederland!

Wij danken jullie allemaal voor jullie steun en betrokkenheid bij ons project!

Bouw ’t Bakhuuske ‘Van grond tot mond’
Een ontmoetingsplek van de molen maken. Dat is ons doel. Een plek waar dorpsbewoners, toeristen en andere belangstellenden met elkaar samen komen. Wij willen de activiteiten rondom onze historische molen dan ook vergroten. Wij leggen een kleine boomgaard aan, bouwen een bakhuuske met traditionele houtoven en een halfopen kapschuur. In het bakhuuske bakken we voor en met inwoners van Meterik. Met onze bakkersactiviteiten zijn wij een “warme” plek voor iedereen in ons dorp!

Het project is in volle gang! Klik hier voor foto’s van de bouw van het project.